Χημικά Εργαστήρια | Σκαράκης Μιχάλης

Λάδια

Ελαιόλαδο

Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος αναλύσεων που αναλαμβάνει το εργαστήριό μας, με σκοπό να ελεγχθεί το ελαιόλαδο, όχι μόνο ως προς την ποιότητά του, αλλά και ως προς τη νοθεία του.

Μια πρώτη εξέταση του ελαιολάδου αφορά

τις παραμέτρους :

  • οξύτητα σε ελαϊκό  οξύ
  • αριθμός υπεροξειδίων
  • φασματοφωτομετρική  ανάλυση για προσδιορισμό των συντελεστών απορρόφησης :  Κ270, ΔΚ, Κ232

Περαιτέρω, προσδιορίζονται παράμετροι με σκοπό να συγκεντρωθούν πληροφορίες για την γνησιότητά του, όπως :

  • υγρασία & πτητικές ουσίες
  • χρωματογράφημα λιπαρών οξέων
  • χρωματογράφημα στερολών
  • κηροί
  • αιθυλεστέρες
  • στιγμασταδιένια
  • ΔΕCN42     

αλλά και πλέον εξειδικευμένες παράμετροι, όπως :

βαρέα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός, μόλυβδος, αρσενικό), κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.



Σπορέλαια

Για τα σπορέλαια χρειάζεται να προσδιοριστούν οι εξής παράμετροι :

  • υγρασία & πτητικές ουσίες
  • οξύτητα  σε  ελαϊκό  οξύ
  • αριθμός υπεροξειδίων
  • χρωματογράφημα λιπαρών οξέων

Όπως στο ελαιόλαδο, έτσι και στο σπορέλαιο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένες παραμέτρους όπως :

βαρέα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός, μόλυβδος, αρσενικό), κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Δείτε επίσης

Το ελαιόλαδο κρατάει τα σκήπτρα των λιπαρών υλών

Το ελαιόλαδο κρατάει τα σκήπτρα των λιπαρών υλών

Καταχώρηση 2018/08/14 Τα λιπίδια (κοινώς λίπη & έλαια) έχουν τεράστια συμβολή στη διατροφή μας. Κατά την άποψη των διαιτολόγων σε μια σωστή διατροφή η συμμετοχή των λιπιδίων δεν πρέπει να...

Λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά

Λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά

Καταχώρηση 2014/09/19 Ο απλός καταναλωτής σίγουρα έχει αναρωτηθεί που οφείλεται η διαφορετικότητα του χρώματος των κρασιών και ειδικότερα η μεγάλη γκάμα αποχρώσεων των κόκκινων κρασιών. Σε κάθε σύγχρονη οινοποίηση το...