Η ''ρετσίνα" ως κρασί
Καταχώρηση 2013/05/18
Η σημερινή συζήτηση που είχα με έναν πελάτη μου, μου έδωσε την αφορμή να γράψω το άρθρο αυτό. Από τον διάλογο που είχαμε, κατάλαβα ότι πολλές φορές, λανθασμένα βέβαια, ταυτίζεται στη συνείδηση του κόσμου, το «λευκό κρασί» με τη «ρετσίνα».
Τα κρασιά ανάλογα το χρώμα που έχουν, διακρίνονται σε «λευκά», «ροζέ» και «κόκκινα». Τα κρασιά εκείνα που έχουν ολοκληρώσει τη ζύμωσή τους τα ονομάζουμε «ξηρά» και είναι τα κρασιά που περιέχουν πολύ μικρό ποσοστό σακχάρων (λιγότερο από 4 γραμμ./λίτρο) και γευστικά δεν εμφανίζουν καμία «γλύκα».
Από το σταφύλι στο κρασί
Καταχώρηση 2013/09/08
Ο τρύγος έχει ήδη αρχίσει και την βδομάδα που μας έρχεται μπαίνει για τα καλά στο «φόρτε» του.
Στα πιο παλιά χρόνια ημερομηνία ορόσημο για τον τρύγο ήταν η 14η Σεπτέμβρη (της γιορτής του Σταυρού).Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο της θερμοκρασίας η ωρίμανση των σταφυλιών γίνεται συντομότερα, με αποτέλεσμα να ξεκινάει ο κύριος όγκος του μαζέματος των σταφυλιών ακόμη και από τα τέλη Αυγούστου.
Λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά
Καταχώρηση 2014/09/19
Ο απλός καταναλωτής σίγουρα έχει αναρωτηθεί που οφείλεται η διαφορετικότητα του χρώματος των κρασιών και ειδικότερα η μεγάλη γκάμα αποχρώσεων των κόκκινων κρασιών.
Σε κάθε σύγχρονη οινοποίηση το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τον εκραγισμό, δηλαδή την διαδικασία εκείνη κατά την οποία αφαιρούνται και απομακρύνονται τα κοτσάνια από τις ρώγες του σταφυλιού.