Χημικά Εργαστήρια | Σκαράκης Μιχάλης

Φίλτρα επεξεργασίας και βελτίωσης νερού

Καταχώρηση 2013/06/22

Υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά στον καταναλωτή, όσον αφορά την ύπαρξη και την αποτελεσματικότητα των φίλτρων νερού που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο.  

Ποια λοιπόν είναι η χρησιμότητά τους και ποιες ιδιότητες έχουν ;

Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι τα διάφορα φίλτρα επεξεργασίας και καθαρισμού δεν διαθέτουν ικανότητα «νοημοσύνης»,

ώστε να δύνανται να ανακαλύψουν, το τυχόν πρόβλημα του εκάστοτε νερού, για να το διορθώσουν.

Αυτό σημαίνει ότι, αν έχουμε ένα νερό προβληματικό, η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι:  να απευθυνθούμε σε μία εταιρεία επεξεργασίας νερού, η οποία θα μελετήσει τα αναλυτικά στοιχεία της εξέτασης του δείγματός μας και θα μας προτείνει το κατάλληλο φίλτρο για την λύση του προβλήματος.

Τα φίλτρα που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο, ποιόν σκοπό εξυπηρετούν;

Η πλειονότητα από αυτά τα φίλτρα, είναι φίλτρα ενεργού άνθρακα και αφαιρούν από το νερό το ελεύθερο χλώριο, φυτοφάρμακα, οργανικές ουσίες , βαρέα μέταλλα, διάφορες δυσάρεστες οσμές κλπ.

Συνεπώς μόνον αν το νερό περιέχει κάποιες από τις παραπάνω ουσίες υπάρχει και η ανάλογη χρησιμότητά του. Αν το νερό είναι πολύ σκληρό (έχει δηλαδή μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα) ή είναι υφάλμυρο ή έχει αυξημένη συγκέντρωση νιτρικών ή περιέχει εξασθενές χρώμιο, τότε το φίλτρο δεν θα μας προσφέρει καμία βοήθεια.

Τα φίλτρα αυτά είναι κατασκευασμένα για να βελτιώνουν νερά, που είναι ήδη κατάλληλα για πόσιμα και όχι ακατάλληλα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην περίπτωση εκείνη που ο καταναλωτής προμηθευτεί ένα τέτοιο φίλτρο, για να απαλλαγεί από το χλώριο του νερού.

Επειδή ο ενεργός άνθρακας αφαιρεί το χλώριο, που είναι και ο βασικός παράγοντας προστασίας του έναντι των μικροβίων, το άνευ χλωρίου νερό που είναι εγκλωβισμένο μέσα στο φίλτρο, είναι δυνατόν να καταστεί εστία ανάπτυξης μικροβίων, αν το φίλτρο παραμείνει αχρησιμοποίητο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να διαβιβαστεί μέσα από το φίλτρο μεγάλη ποσότητα νερού ( 10 έως 15 φορές του όγκου, του εντός του φίλτρου εγκλωβισμένου νερού )  ώστε να επιτευχθεί ο καθαρισμός του από τα τυχόν αναπτυχθέντα μικρόβια.

Τα πιο εξελιγμένα φίλτρα της κατηγορίας αυτής, διαθέτουν λυχνία υπεριώδους ακτινοβολίας (UV),  έτσι ώστε το νερό μετά το φίλτρο, να αποστειρώνεται με αυτήν, πριν την κατανάλωσή του.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, πιστεύω ότι ο απλός καταναλωτής, αποκτά μια βασική εικόνα για την δυνατότητα και την χρησιμότητα των φίλτρων νερού, έτσι ώστε να έχει μια σχετική κατεύθυνση για τον τρόπο που θα χειριστεί το εκάστοτε πρόβλημά του με το νερό. 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Δείτε επίσης

Το ελαιόλαδο κρατάει τα σκήπτρα των λιπαρών υλών

Το ελαιόλαδο κρατάει τα σκήπτρα των λιπαρών υλών

Καταχώρηση 2018/08/14 Τα λιπίδια (κοινώς λίπη & έλαια) έχουν τεράστια συμβολή στη διατροφή μας. Κατά την άποψη των διαιτολόγων σε μια σωστή διατροφή η συμμετοχή των λιπιδίων δεν πρέπει να...

Φίλτρα επεξεργασίας και βελτίωσης νερού

Φίλτρα επεξεργασίας και βελτίωσης νερού

Καταχώρηση 2013/06/22 Υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά στον καταναλωτή, όσον αφορά την ύπαρξη και την αποτελεσματικότητα των φίλτρων νερού που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Ποια λοιπόν είναι η χρησιμότητά τους και ποιες...